Kwaliteitsmeting aan bomen door analyse van beworteling en mycorrhizaschimmels
Jacqueline Baar, Biomygreen

Jacqueline Baar

Kwaliteitsmeting aan bomen door analyse van beworteling en mycorrhizaschimmels

Een betrouwbare kwaliteitsmeting aan planten en bomen kan waardevol zijn. Vooral als het een kwaliteitsmeting betreft die de toestand van de groeiplaats en de conditie van de plant of boom in kaart brengt. De waarde is nog groter als de conditie van planten en bomen over vijf of tien jaar voorspeld kan worden. Het beheer kan er op afgestemd worden en dit kan kosten besparen. Een betrouwbare kwaliteitsmeting is de ontwikkeling van wortels en mycorrhizaschimmels. De beoordeling van de beworteling en mycorrhizaschimmels is een universele methodiek gebaseerd op een maatlat.

In deze cursus wordt ingegaan op de beworteling van planten en bomen en op mycorrhizaschimmels. Daarbij wordt ingegaan op de zin en onzin van mycorrhizaschimmels, de waarde van soort specifieke mycorrhizaschimmels, de voorwaarden waaronder mycorrhizaschimmels effectief zijn en hoe ze gecombineerd kunnen worden met andere praktijktoepassingen. Getoond wordt hoe wortels en hun mycorrhizaschimmels een kwaliteitsmeter vormen, het gebruik van de maatlat wordt uitgelegd en toepassingen worden aangereikt om te laten zien wat de toegevoegde waarde in de praktijk is. Onderdeel van deze cursus is een praktijkcase buiten aan de hand van door de deelnemers genomen wortelmonsters.

Na het volgen van deze cursus heeft u nieuwe inzichten in beworteling van planten en bomen, u heeft gedegen kennis over mycorrhizaschimmels die in de praktijk toepasbaar is en u kent de mogelijkheden voor het gebruik van de kwaliteitsmeter in de praktijk.

Lesmateriaal:
Een studiemap en het boek mycorrhizaschimmels.
Duur:
1 dag
Datum:
28 maart en 31 oktober 2018
Kosten:
€ 425,- p.p. exclusief BTW
Docent:
Jacqueline Baar, Biomygreen

Jacqueline Baar, Biomygreen

Jacqueline Baar